Kort om karate

Karate er en gammel japansk kampform, der på en effektiv måde udnytter kroppen til forsvar og angreb.

Gennem træningen, lærer man sin krop at kende og udvikler en stærk fysik, såvel som en stærk psyke. Herved får man en stigende selvtillid og et øget velvære.

Der tillades ikke hård fysisk kontakt mellem udøverne og det vigtigste formål for udøveren er, at kunne beherske sin kunnen og aldrig at være voldelig i sin optræden.

Dansk Karate Forbunds, ligesom Solrød Karate klubs motto er "at det vigtigste i karate er hverken sejr eller nederlag, men udviklingen af den udøvendes karakter".

I Solrød Karate Klub trænes stilarten SHOTOKAN, der blev grundlagt af Gichin Funakoshi sensei som er den ubestridte fader til karate som den trænies i dag. Gichin Funakoshi sensei blev født på Okinawa i 1868 og døde i Tokio i 1957.

Efter Funakoshi sensei's død blev stilarten i årenes løb delt i forskellige organisationer.

Solrød har indtil juli 2008 været medlem af SKIF - Shotokan International Karate Federation, hvis grundlægger Kanasawa Shihan - 10. dan - stadig er i live den dag i dag og repræsentere karate på en fornem vis - med plads til alle mennesker.

Kanasawa Shihan er direkte elev af Gichin Funakoshi har udbredt karate med mottoet "Karate er for Alle" og har besøgt Danmark mange gange siden hans første besøg i 1982.Karate-træningen har tre dicipliner:

Kihon er basistræning, hvor alle former for teknik (stød, slag, parader og spark) trænes gentagende gange, for at opnå præcision, koncentration, rytme, koordination, muskelstyrke og kondition.

Kata er figurøvelser, hvor alle former for teknik, der trænes i kihon sættes sammen i serier, i en bestemt rækkefølge. Teknikkerne udføres som tænkte kampsituationer, hvor udøveren kæmper mod flere modstandere.

Kumite er den egentlige kamp. Udøveren skal kunne anvende sin teknik til både forsvar, angreb og undvigelse. Træningen deles op i forskellige niveauer, hvor sidste stadie er fri kamp, hvor udøverne kæmper mod hinanden. Alle angreb markeres på modstanderen, dvs. ingen hård kontakt til træning.Konkurrencer afholdes der flere af, hvor de medlemmer der har lyst til at prøve kræfter med andre, kan deltage.

Dette er dog langt fra det vigtigste formål med karatetræning, og i Solrød Karate Klub er det langt fra alle, der deltager i konkurrencer, selvom klubben har stolte traditioner og mange mesterskaber bag sig.

Til konkurrencer kan man deltage i både kata og kumite og det kan være meget udviklende for den enkelte udøver.


En karateudøver udtaler:
"Det tager nogle år at vende sig til stilheden i Karatens ærbødige og respektfulde verden - Jeg kalder min instruktør for "Sensei/Sempai" for at vise min respekt - Han kalder mig for "san" - det betyder at jeg er en af hans elever".
Solrød Karate Klub  |  2680 Solrød Strand  |